söndag 3 april 2011

Förändringens vindar

The future's in the air, I can feel it everywhere, blowing with the wind of change...

Förändringens vindar...
… blåser över skolan med oanade krafter och (o)möjligheter. Alla har en åsikt om skolan, alla kan något om skolan, ty alla har gått i skolan någon gång. Vi har av våra lärare blivit itutade alla möjliga och omöjliga strävansmål i allt från lpo-94, lgr-80 eller kanske till och med lgr-69. Och så har det nog varit i alla tider, i allfall så långt tillbaka som till den Kongliga Stadgan av den 18 Juni 1842, angående folkundervisningen i riket. Över hela landet förbereder sig skolor och lärare för det nya i Gy-11, den nya skollagen eller nya samlade läroplaner för grundskolan. Det är så mycket nytt på gång så jag tror att vi alla behöver lite hjälp med att reda ut utmaningarna.

Geografilärarnas Riksförening Kronobergskretsens andra månadsbrev för 2011 bjuder på inbjudan till vårens programpunkter samt lite annat geografiskt intressant.

Tordagen den 7 april kl. 18.00 - 20.30
De nya kursplanerna för samhällsorienterande ämnen i grundskolan och geografi för gymnasieskolan
Maria Weståker, undervisningsråd på Skolverket, är ansvarig för grundskolans kursplaner i so-ämnena, men är även insatt i gymnasieskolans kursplaner. Maria kommer att berätta initierat om utveckling och innehåll i de nya kursplanerna. 

Plats: Arabyskolan ingång mot skolgården (parkering vid Dalbo Centrum)

Tips för lärare
Vill ni läsa mer om förändringar i skolans värld kan jag rekommendera två verk som diskuterar förändringar och hur de slagit igenom tidigare.

Sven-Eric Liedmans (2011) nya bok Hets! En bok om skolan. Liedman är ”ganska” kritisk  då han menar att ”Den nya skola som nu håller på att ta form kommer att misslyckas”.

Diane Ravitch (2010) The Death and Life of the Great American School Systems – How testing and choice are undermining education. Ravitch är på det klara med vad som behöver förändras; 1) lämna över besluten om skolan till de som kan skolan, dvs utbildarna och inte politikerna, 2) betala lärarna rättvisa löner för deras arbete. Låter väl som goda idéer?

Har du tips på något kul! Maila gärna till johan.kaberg@procivitas.se

Bilder av världen
Bilden är för geografen viktig för att visa på intressanta geografiska fenomen och för att kunna dokumentera förändringar i det geografiska landskapet. Under rubriken bilder av världen vill vi gärna sprida geografiskt intressant information och bilder som medlemmar i föreningen tagit på sina exkursioner i när och fjärran.

Förändringens vind
Inte bara det skolpolitiska landskapet förändras utan förändringens vindar blåser även över det geopolitiska landskapet. Under 80-talet lärde vi känna solidaritet som en organisation i Polen som  blev synonymt med fackförenings kamp för förändringar och vi berikades även med ett antal nya begrepp som det ryska perestrojka eller det vietnamesiska doi moi. Dessa två nya ord betyder ungefär förändring. Och visst har den geopolitiska kartan förändrats en del under åren.

Gdansk 1997 –  Under ledning av Tommy Book guidades ett gäng geografer runt i Gdansk 1997 och självklart stod ett besök vid portarna till varvet på agendan. Varvsarbetarna stod bakom bildandet av Solidaritet 1980 och har i mångt och mycket legat bakom idéspridning som ledde till öppet folkligt motstånd till kommunistregimer

Moskva 1993 – I oktober 1993 besökte jag Moskva endast ett  par veckor efter ryska konstitutionella krisen – en kamp mellan Boris Jelstin och parlamentet. Det ryska parlamentet -  Vita huset hade stått i brand och var rejält svärtat av lågorna.
 
Hanoi 1998 – Kontrasterna mellan norra och södra Vietnam var och är säkerligen fortfarande stora. Vid en resa 1998 fick jag tillfälle att känna på atmosfären i det lilla sömniga Hanoi med sina miljontals cyklar och det livliga Saigon med sina miljontals ettriga motorcyklar. Resan mellan städerna gjordes med Reunification Express – ett tåg som säkerligen vid den tidpunkten kom upp i snitthastighet på 40-50 km/h.   

Shanghai 2008 Det skiljer 15 år mellan mitt första och andra besök i Shanghai. Mina intryck är att det numera är ett kapitalistiskt Shanghai med mycket lyx och flärd i allt från affärslivet till shopping och nöjen. Luxuösa hotell reser sig mot himlen, restauranger och krogar tävlar om vem som skiner mest och den centrala Nanking Road är numera en västerländsk gågata med lyxiga butiker och McDonalds.



Kontaktuppgifter - Kronobergskretsen

STYRELSE


Ordförande
Peter Bengtsson
Kassör
Ingemar Svensson
Sekreterare
Johan Kåberg
Ledamot
Ulf Nilsson
Ledamot
Britt Söderling
Ledamot
Patrik Bengtsson
Ledamot
Bosse Hansson







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar